Tebrikler!

Beklediğiniz adet gelmedi ya da daha o gün gelmediyse bile şüphelendiniz, evde test yaptınız, çift çizgiyi gördünüz…

Tabii kafanızda binlerce soru belirdi. Gerçekten gebe miyim? Ne yapmalıyım? Bir test daha mı yapsam, kanda mı baktırsam? Hemen doktora mı koşsam? Kalp atışları görünür mü? Her şey yolunda mı?

Bu yazımızda biraz bunları netleştirelim.

Test yanlış olabilir mi?

Evde yapılan gebelik testlerinde çift çizgi çıkması vücudunuzda Beta HCG denen gebelik hormonunun mevcut olduğunu yani gebelik olduğunu gösterir. Testte yanlışlıkla yani gebelik olmadığı halde çift çizgi çıkması çok çok nadiren olur. İkinci bir test de çift çizgi gösteriyorsa artık vücudunuzda gebelik olduğu kesindir. Bu okuma testin kullanma kılavuzunda yazan süre içerisinde görülen çizgiler için geçerlidir. Yani çoğunlukla ilk 5 dakika! Çok uzun bekleyen testlerde her zaman ikinci çizgi belirgin hale gelebilir.

Tersi durum yani gebelik mevcut olup da testte tek çizgi olması ara sıra görülse de, çift çizgi çıkması gebeliğin mevcut olduğunu gösterir.

Peki gebeyim de, kaç haftalık ya da aylık?

Bu durumda karşımıza GEBELİK HAFTASI diye bir kavram çıkıyor.

En son gördüğünüz adet kanamasının ilk gününe yani adetin başladığı güne SON ADET TARİHİ kısaca SAT diyoruz.

Son adette henüz gebe değilsiniz ancak biz gebelik haftasını hesaplarken, gebelik sanki o gün başlamış gibi hesap yapıyoruz. Çünkü ne zaman yumurtlama olduğunu, ne zaman gebe kaldığınızı bilemeyiz ama en son hangi tarihlerde adet gördüğünüzü bilebiliriz.

Düzenli olarak 28 günde bir adet gören birinde yumurtlama genelde 14. günde gelişir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi isterseniz adet döngüsü yazıma bakabilirsiniz. Yumurta, o günlerde girilen ilişki sırasında döllenir yani gebelik o zaman başlar ama biz o günü 2 hafta 0 gün gebelik olarak kabul ederiz. Beklenen adet geciktiğinde ise henüz bebeğin oluşumundan 2 hafta geçmiştir ama biz 4 hafta gebelik kabul ederiz. Bu biraz kafa karıştırıcı gibi gözükse de tüm dünyada bu şekilde hesaplama ve tanımlama yapılmaktadır. Sonuç itibariyle gebelik testi yaptığınızda ve pozitif çıktığında vücudunuzda en az 2 haftalık bir bebek (embriyo) mevcuttur ve tıbbi anlamda 4 haftalık gebesinizdir.

Hemen Gidip Ultrason Yaptırayım Mı?

4 haftada henüz her şey mikroskobik boyutlardadır, ultrasonda bir şey gözükmez. Yumurta yumurtalıklardan yola çıkıp rahme giderken döllenmiş, 8 günlük yolculuğu sırasında defalarca bölünerek çoğalmış, rahme gelip yerleşmiştir. Yerleştiği zaman kana Beta HCG denen gebelik hormonundan salgılamaya başlar. Ne kadar çok hücre varsa o kadar yüksek Beta HCG değeri ölçülür. Bölünerek çoğalma olması gerektiği gibi devam ediyorsa Beta HCG değerinin 3 günde bir öncekinin en az 2 katına çıkması beklenir. Bu yapı büyüdükçe hücreler oluşan kürenin etrafına doğru çekilerek iç kısımda suyla dolu bir boşluk oluştururlar. Buna GEBELİK KESESİ denir. Gebelik kesesi yaklaşık 1 cm büyüklüğe ulaşınca ultrasonda görünür hale gelir. Bu da yaklaşık 5. Haftaya tekabül eder. Kese giderek büyür ve içerisinde yumurtanın sarısı gibi ikinci bir kese görünür hale gelir. Buna YOLK KESESİ denir. Yolk kesesinin bir tarafında artık bebek oluşmaya başlayacaktır. Ultrason görüntüsünde bu aşamada gebelik kesesinin içinde sanki bir pırlanta taşlı yüzük varmış gibi gözükür. Yüzüğün taşı bebektir. Bu da yaklaşık 6. Haftaya tekabül eder. Gebelik kesesi ve bebek büyümeye devam ederken pırlanta taşımız yavaş yavaş pirinç tanesi şekli ve büyüklüğüne gelir. Bu aşamada genelde kalp atışları da görülebilir. Pirinç tanesi büyür, fasulye tanesine benzer. Bu da yaklaşık 7. Haftaya tekabül eder. Fasulye tanesinin üzerinde kol ve bacak tomurcukları çıkmaya başladığında ise minik bebeğiniz jelibon ayıcıklarının büyüklüğüne ve şekline ulaşmıştır. Bu da yaklaşık 8. Haftada gerçekleşir.

Gebeliğin ilk ayındaki gelişmelerin görselle anlatımı için aşağıdaki resimleri kullanabilirsiniz.

Ne Zaman Doktora Gideyim?

Gebelik testi pozitif çıktığında tabii ki en kısa zamanda doktora gidebilirsiniz. Ancak gebelik kesesinin, bebeğin ve kalp atışlarının görülebilmesi için belli bir zaman geçmesi gerektiğini bilmeden koştur koştur acil olarak giderseniz hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Kanamanız, ağrınız olmadığı sürece son adet tarihinin üzerinden 5-8 hafta geçmeden doktor muayenesi olmanın anlamı yoktur. Almanya’da gebelik testim pozitif çıktı diye kadın doğumcuyu aradığınızda, yaklaşık 8-9 haftalık olduğunuz döneme randevu verirler ve ağrınız ya da kanamanız olursa acil servise başvurun derler. Şikayet olmadığı sürece daha erken başvurularda muayene ile size gebeliğin akıbeti hakkında yani sağlıklı gebelik mi, düşük olacak mı, dış gebelik mi vb. konularında bilgi verilmesi mümkün değildir. Tabii ki özellikle ilk gebeliğinizde heyecan doruktayken hemen bir doktora başvurabilirsiniz. Bu anlattıklarımı sizin durumunuza uygun olarak doktor da size anlatacaktır. Benim burada anlatmaya çalıştığım şey şu; çok erken başvuruda gebelik kesesi henüz görülmüyorsa, ya da bebek ve bebeğin kalp atışları henüz görülmüyorsa ailelerin moralleri çok çabuk bozuluyor. Bu sefer de seri gebelik hormonu takipleri vb. yapılıyor, düşük dış gebelik gibi olasılıklar konuşuluyor, bunlar da baştan “benim sorunlu gebeliğim var” algısı oluşturuyor. Bu algıyı düzeltmek de sonradan çok zor oluyor, o yüzden yanlış beklentiler içerisinde olmadan hareket etmeniz daha faydalı olur.

Bu site, size daha iyi bir tarama deneyimi sunmak için çerezler kullanmaktadır. Bu web sitesinde gezinerek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.